Resipi ni memang sangat mudah bagi orang yang tak pernah buat..dan bahan-bahannya pun tak sebanyak mana..
Cili Api 1 genggam
Santan Kelapa - 1 1/2 biji santan pekat
Serai 5 batang diracik untuk di kisar
Serai 2 batang tumbuk hujung dengan lesung
Bawang Merah Besar 2 biji
Bawang Putih 5 ulas
Halia sebesar ibu jari
Kunyit hidup dalam 4 inci
Kerisik
Daun Kunyit
Ayam seekor potong kecil
Cara-caranya
1. Blender bawang putih, bawang merah dan halia sekali
2. Blender serai
3. Blender Cili Api dengan kunyit
4. Tumis no 1 dahulu..naik bau tumis no 2 dan seterusnya masuk no 3.. boleh letak bunga lawang atau kulit kayu manis kalau suka..
5. Masukkan ayam dan gaul semua sekali..
6. Masukkan santan sampai tutup ayam tu kemudian letak garam atau bahan perasa- macam saya memang tak pakai ajinamoto so garam jela dengan gula sikit dan serai yang ditumbuk hujungnya tadi..kacau selalu sampai hampir kering masukkan dalam 3 atau 4 sudu besar kerisik..
7. Masukkan daun kunyit yang telah di racik halus.. jaga api jangan terlalu besar dan masak sampai kering atau mengikut kesukaan anda..
Sudah siap..memang amat mudah dan tak banyak bahan yang diperlukan..dah 2 kali buat memang marvelous.. he he
No comments:
Post a Comment
Cute Comments Plz ;)